Jégmentesítés, keverékek

 

Kalcium-klorid granulátum és érdesítő keverékek

A jégmentesítő alapanyagok (kalcium-klorid granulátum vagy oldat, kalcium-magnézium-acetát) tiszta formájukban fejtik ki a legnagyobb hatást. A gyakorlatban elsősorban gazdaságossági megfontolások miatt elterjedtek olyan keverékek, amelyek részben tartalmazzák hatóanyagként a jégmentesítő alapanyagok valamelyikét, részben pedig különböző érdesítő, csúszásgátló anyagokat.

Ez a megoldás egyrészt olcsóbb, másrészt a mechanikai csúszásgátlásnak is vannak előnyei. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezen keverékek hatékonysága alacsonyabb, mint a tiszta hatóanyagé, illetve a csúszásgátlók egy része olvadás után is a felületen marad, takarítani kell, és vannak kellemetlen velejárói (cipőbe ragad, behordják a lábukon az emberek a belső terekbe stb.).

A kalcium-klorid granulátum és mészkő vagy dolomit keveréke egyesíti a csúszásgátlók és a jégmentesítők tulajdonságait, és kedvező árfekvésű, ugyanakkor hatékony megoldást jelent. A mészkő és a dolomit keverékek olcsóbbak, de olvadás után eltakarítandó maradékot képeznek a kezelt felületen.

A nátriummentes, kalcium-klorid alapú jégmentesítő és a dolomit vagy a mészkő keveréke egyszerre fejt ki jégolvasztó hatást, és mechanikus csúszásmentesítést. A hó és jég feloldását a világ leghatékonyabb jégmentesítô anyaga, a kalcium-klorid végzi.

Ezek a keverékek 20%-ban tartalmaznak kalcium-kloridot, és 80%-ban az érdesítő anyagok (dolomit, mészkő) valamelyikét. Alacsony hőmérsékleten is hatékonyan használhatóak.

Alkalmazásuk, munkavédelmi szabályaik lényegében megegyeznek a tiszta kalcium-klorid granulátuméval, azzal a különbséggel, hogy kisebb hatékonyságuk miatt nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi olvasztó hatás eléréséhez, mint a granulátum esetében.

A kijuttatandó mennyiség a hőmérséklettől és a havazástól függően 40 gramm –100 gramm /m2 között javasolt. A termék környezetbarát, használható növények közelében is.

 

» Tudásbázis kezdőlap

» Tudásbázis : jégmentesítés