Jégmentesítés

(Ha az itt leírtaknál többet szeretne megtudni, tekintse meg tudásbázisunk jégmentesítésről szóló részét!)

Hogyan működik?

A téli havas, jeges utak síkosság-mentesítését hatékonyan és biztonságosan  a jégmentesítő anyagok biztosítják. A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel (jéggel, illetve hóval) oldatot képeznek, amely oldatnak  alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, így az új oldat fagyáspontjáig folyékony halmazállapotú marad. A leggyakrabban használt útszóró só (NaCl) által képzett oldat például -7 Celsius fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid 30%-os oldat még -42 foknál is folyékony állapotban marad. Ráadásul környezetbarát, nem károsítja a növényzetet, mint a hagyományos útszóró só.

Mivel a kalcium-klorid oldódás közben intenzíven hőt termel (exoterm kémiai reakció), és saját tömegénél sokszorta több nedvességet képes megkötni, ezért a téli jégmentesítésre az egyik leghatékonyabb megoldás a piacon. Gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből, mint az egyéb anyagok.

A kalcium-klorid alkalmas mind a megelőző kezelésre, (havazás, eső előtti kijuttatás) mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására).

Jégmentesítők összehasonlítása

Minden termékünk a hagyományos útszóró sóval (NaCl) ellentétben nátriummentes, környezetbarát, megfelel a hatályos jogi szabályozásnak, és -7 fok Celsius alatt (-40 fokig) is hatásos, ahol a hagyományos só már nem. 

Green_Way_jegmentesito_valaszto_2017.png

Hogyan válasszon jégmentesítőt?

A megfelelő jégmentesítő anyag kiválasztása több tényező függvénye:

» A hagyományos útszóró só (NaCl) kétségkívül a legolcsóbb megoldás, de használatát már jogszabályok tiltják (például járdán nem használható), és káros hatást gyakorol a növényzetre.

» A kalcium-klorid granulátum és oldat a nátriummentes, környezetbarát megoldás, a professzionális felhasználók választása (például az autópályák és a közutak kezelői is ezt használják). A jégmentesítésen kívül a pormentesítésben is első számúként használt anyag.

» A CMA oldat (kalcium-magnézium-acetát) a megkerülhetetlen választás, ha el akarjuk kerülni a korróziót. Bár magasabb az ára, de például vasbeton, acélszerkezet, híd esetén ez a felelős választás: egyáltalán nem okoz korróziót, nem tartalmaz kloridot.

Jégmentesítő termékeink

A leghatékonyabb, környezetbarát, ipari sztenderd kalcium-klorid:
» Kalcium-klorid granulátum
» Kalcium-klorid oldat

A kloridmentes, korróziót nem okozó kalcium-magnézium-acetát:
» CMA oldat