Jégmentesítés, kalcium-klorid granulátum és oldat

 

Működési elv és alkalmazás

A téli havas, jeges utak síkosság-mentesítését hatékonyan és biztonságosan a jégmentesítő anyagok biztosítják. A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel (jéggel, hóval) oldatot képeznek, amely oldatnak alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, így az új oldat fagyáspontjáig folyékony halmazállapotú marad. A leggyakrabban használt hagyományos útszóró só (NaCl) által képzett oldat például -7 Celsius fok körül már elkezd megfagyni, míg a kalcium-klorid még -25 Celsius foknál is folyékony állapotú marad. Ráadásul környezetbarát, nem károsítja a növényzetet, mint a hagyományos útszóró só.

Mivel a kalcium-klorid oldódás közben intenzíven hőt termel (exoterm kémiai reakció), és saját tömegénél sokszorta több nedvességet képes megkötni, ezért a téli jégmentesítésre az egyik leghatékonyabb megoldás. Gyorsabban, többet és alacsonyabb hőmérsékleten képes megolvasztani a hóból és jégből, mint az egyéb anyagok.

A kalcium-klorid a leghatékonyabb környezetbarát jégmentesítő anyag. Alkalmas mind a megelőző kezelésre (havazás, eső előtti kijuttatás), mind az utókezelésre (már lehullott csapadék, hó, kialakult jégpáncél olvasztására). Nátriummentes, és nem képez maradvány anyagot. A kalcium-klorid oldat és granulátum egyaránt használható, a kijuttatás módjától és egyéb szempontoktól függ, hogy melyiket érdemes használni.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően jégmentesítésre a kalcium-klorid 77%-os granulátuma, illetve a 25-30%-os oldat javasolt.

A granulátumot és az oldatot egyenletesen kell a felületre kijuttatni az erre alkalmas szóró-berendezéssel, vagy manuálisan. A nátrium-klorid szórásához használt jármű vagy egyéb berendezés a kalcium-kloridhoz is megfelel.

A granulátum és az oldat a kijuttatást követően azonnal megkezdi olvasztó hatását, intenzív hőtermelés mellett, ami nagyban felgyorsítja, megnöveli az olvasztóhatást.

A keletkezett oldat akár 2-3 napig is az úton marad, és biztosítja a jégmentességet, de folyamatosan ellenőrizni kell, és szükség szerint a kezelést meg kell ismételni.

Jellemzők

  • Nagyfokú és tartós vízmegkötő képesség.
Egy kalcium-klorid molekula akár 6 vízmolekulát is képes megkötni. A megkötött vízmolekulák tág hőmérsékleti- és páratartományban is kötésben maradnak, így nehezen tudnak elpárologni.

  • Alacsony fagyáspont.
A kalcium-klorid oldat alacsony hőmérsékleti tartományban sem fagy meg (30%-os oldat esetében a fagypont -42 °C).


  • Vízzel történő oldatképződése exoterm folyamat.
A vízzel való oldatképződéskor hő szabadul fel, ez meggyorsítja a jégolvasztás folyamatát, szemben az útszóró sóval, amely oldódáskor hőt von el a környezetétől.
  • A talajba jutva kiszorítja a nátriumot, ami elsődlegesen felelős a szikesedésért.
Kalciumtartalma pedig szükséges a növényeknek, ezen tulajdonsága miatt alkalmazzák műtrágyaként is.
  • Vízben könnyen és gyorsan oldódik.
  • A Quebec-i Környezetvédelmi Minisztérium (Kanada) szerint a kalcium-klorid “a megfelelő kijuttatás mellett nem okoz körülhatárolható környezetvédelmi problémákat.” Ráadásul a kalcium-klorid egy tiszta, szervetlen anyag, amely nem hagy maga után olajos vagy porszerű maradványokat.

Szükséges mennyiségek (granulátum)

A kijuttatandó mennyiség a hőmérséklettől és a havazástól függően 20 gramm – 60 gramm / m2 között javasolt.

Szükséges mennyiségek (oldat)

A kijuttatandó mennyiség a hőmérséklettől és a havazástól függően 40 milliliter – 100 milliliter / m2 között javasolt.

Munkavédelem

A granulátum szagtalan, fehér színű szemcsés anyag, bőr-, légzőszervi és szemirritációt okozhat. Az anyag nem rákkeltő.

Munkavégzés közben folyamatos légcserét kell biztosítani. Ennek hiányában légző-maszk (fél maszk P2 szűrővel) használata szükséges. Védőszemüveg és kesztyű (penetrációs idő 4-8 óra), valamint normál védőruha alkalmazása szükséges.

Bőrre kerülés esetén mossuk le a bőrt bő szappanos vízzel. Bőrirritáció esetében orvoshoz kell fordulni.

Szembe jutás esetén azonnal öblítsük bő vízzel legalább 5 percen keresztül, miközben szemhéjunkat ujjainkkal széthúzzuk. Szükség esetén forduljunk orvoshoz!

Lenyelés esetén itassunk sok vizet. Szükség esetén hívjunk orvost!

Egyéb hatások

A termék biológiailag nem lebomló, vizes közegben nem halmozódik fel. Vízi élőlények esetén nem okoz mérgezést, a vizet keményíti.

 

» Tudásbázis kezdőlap

» Tudásbázis : jégmentesítés